Залишитись чи втекти? (Анотація до книги есе Мартіна Поллака «Цісар Америки. Велика втеча з Галичини»)

Поллак, Мартін. Цісар Америки. Велика втеча з Галичини / переклад з німецької Люби – Параскевії Стриндалюк; доопрацьований переклад Нелі Ваховської та Олександри Григоренко. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2015. – 272 с.

Мартін Поллак – австрійський письменник, журналіст, перекладач. Народився в 1944 в Бад Галлі у Верхній Австрії. Вивчав філологію та історію країн Східної Європи в університетах Відня та Варшави. У 1987 році почав працювати в журналі Der Spigel. Займався перекладами с польської мови. З 1998 – вільний письменник. Його книга «Цісар Америка. Велика втеча з Галичини» отримала премію європейського порозуміння Ляйпцизького книжкового ярмарку 2011.

Збірка есе Мартіна Поллака сприймається як цілісний і художній твір. Автор описує міграційні процеси на Галичини поч. XІX ст. З перших сторінок вражає схожість проблем сьогодення та минулого. Мартін Поллак розкриває схеми, за якими потенційні емігранти дізнавались про «Американську мрію». Описується шлях від власного села, через Гамбург або Бремен до Америки. Автор розкриває численні історії міграційних агентів, які не соромлячись продавали кольорові папірчики замість квитків на корабель, наживаючись на кожному кроці мігранта. Дізнаємось і про торгівлю «делікатним товаром». Торгівля жінками процвітала, листування між торговцями були зашифровані: «Вродливі, дозрілі дівчата мовою торговців звуться «срібними ложками», «мотками шовку» або «килимами зі Смирни». Не таких гарних називають «борошном».

Martin Pollak. Tsisar Ameryki

Вражаючою для сучасних людей є історія янгелотвориць: «У поняття янгелотвориця, польською – fabrykantka aniołów, у той час, принаймні на північно-східних околицях імперії, вкладають цілком інакше значення, ніж у сучасній Польші: йдеться не про жінку, яка нелегально робить аборт, а про таку, яка бере чужих дітей нібито на догляд, аби насправді якомога швидше звести їх з світу».

Опис життя людей на Галичині дає нам можливість зрозуміти мотиви і причини еміграції: «Середня тривалість життя в бідній родині за Габсбургів для чоловіків становить 27 років, для жінок ненабагато більша». Умови життя, в постійних злиднях, голоді та безробіття штовхали людей до кроку в невідомість.

У творі підіймаються численні питання, які важливо обдумати кожному з нас. Книга дуже захоплює і прочитується на одному подиху. Краще уявити картинки минулого допомагають численні фотографії з приватного архіву автора. Видання дуже цілісне і якісне.